Hur tror jag det kommer att gå?

Beslutet att bli ensamstående mamma hade fått mogna i ungefär sex år innan jag skred till verket i höstas. Under de sex åren har jag funderat på alla upptänkliga aspekter av det hela, inte minst hur jag ska klara vardagen som ensamförälder. Det kan bli intressant att återvända till den här texten om några år. Antingen får jag sucka åt hur naiv jag var, eller så får jag klappa mig på axeln och konstatera att så himla farligt var det nu inte. Så, hur tror jag att det kommer att gå?

Om vi bortser från katastrofscenarier som kan drabba vilken familj som helst, som att jag eller barnet blir allvarligt sjukt, att huset brinner ner eller att någon nära anhörig dör, så tror jag att det kommer att gå bra. Förstås, annars skulle jag inte ha vågat göra det här från första början. Jag tycker jag är en ganska vettig och självständig människa och jag har dessutom hela familjen inom räckhåll, så med det mentala och sociala kapitalet borde jag inte ha nåt att oroa mig för. Däremot tror jag inte att det kommer att bli enkelt alla gånger, men eftersom jag är beredd på det så tror jag att jag fixar det också. Det kommer ju inte att bli någon överraskning att jag inte längre kan gå ut och nattpromenera när jag vill, eller glo på TV-serier en hel kväll, eller sova hur länge jag vill. Jag är beredd att ge upp en del saker, lyckligt medveten om att jag kommer att få dem tillbaka i sinom tid.

Det som kommer att skilja mitt föräldraskap från de flesta andras är att jag är ensam, vilket medför vissa praktiska utmaningar. Det är egentligen bara de praktiska sakerna som jag tror att kan bli besvärliga att sköta ensam – det mentala jobbet, som beslutsfattande och uppfostran, sköter jag gladeligen på egen hand.

WC-besök och dusch
Mitt stående exempel på en praktisk utmaning är att jag vill kunna gå på wc och duscha ensam utan att ungen tar livet av sig, river lägenheten eller får raivare under tiden. 😛 Nu är jag kanske helt i det blå med vad det innebär att vara förälder, men jag brukar tänka på tackor: när lammen är nyfödda får de dia precis när de vill, men efter några dagar inför tackan absolut diförbud medan hon äter. I början hänger lammen i hasorna på henne ändå, men efter att de har insett att det inte lönar sig så brukar de lägga sig och vila eller passa på att leka medan mamma äter. Jag hoppas att man kan lära barn samma sak – när mamma är på vessan eller i duschen så Vankas Det Ingen Service. Det får man såklart anpassa efter barnets ålder (jag är inte dum på det sättet), men jag minns inte att jag som liten någonsin skulle ha följt med min egen mamma på wc, så det kan ju inte vara en helt omöjlig förhoppning.

Sömn
Mycket verkar stå och falla på sömnen i vardagen med barn (och utan barn). Allt blir mycket jobbigare när man inte har sovit ordentligt, så jag vill verkligen försöka slå vakt om sömnen. Jag brukar kunna sova alla tider på dygnet bara jag är tillräckligt trött, så min plan är att försöka sova när barnet sover. Om ett barn behöver minst 10 timmar sömn i dygnet och jag behöver 8 så MÅSTE det ju gå att kombinera de timmarna på nåt vis, i alla fall så länge jag bara har ett barn. Om jag då slösar bort dyrbar sovtid på facebook eller TV-serier så får jag väl ge mig själv en spark i röven och göra bot och bättring för mitt eget bästa. Blir jag bara tillräckligt trött så tror jag nog att jag gladeligen slocknar samtidigt som barnet gör det.

Hushållsarbete
Jag vill ta med ungen i alla vardagliga sysslor – dels för att kunna utföra dem och hålla koll på barnet samtidigt, men också för att barnet ska lära sig ATT vissa saker måste göras, och HUR man gör dem. Barnet kommer att få/tvingas delta i hushållsarbetet allteftersom det blir större, men före det har jag inget emot att göra allt hushållsarbete ensam. Jag har ju alltid gjort det, och jag tror att det är mycket lättare att stå ut med sitt eget slarv än att gå omkring och vara sur på en partner som kanske försummar sitt ansvar. Jag har annars en ganska avslappnad attityd gentemot städning och sånt, så om hushållet ser ut som ett bombnedslag på grund av barnet så är det egentligen inte SÅ stor skillnad mot tidigare. 😀

Sjukdom
En sak som jag tror blir tuff är att vara sjuk. Jag kan bra tänka mig att vaka med ett sjukt barn så länge jag själv är frisk, men om jag sen blir sjuk lagom till att barnet tillfrisknar så är det nog inte så kul. Jag brukar visserligen sällan bli sjuk, och då är det inget värre än vanliga förkylningar, men jag har förstått att när man för sitt barn till dagis så kommer sjukdomarna som ett brev på posten. Också magsjuka som jag inte har haft på tjugo år. Men då får man väl bara lov att tillkalla hjälp (om inte annat så i form av en kasse mat levererad till ytterdörren), härda ut och hoppas att barnet kan roa sig framför en skärm.

Pengar
En större sak som jag oroar mig över är ekonomin. Jag är frilansande illustratör och porträttecknare, och med min årliga inkomst hamnar jag strax under den finska fattigdomsgränsen. Trots det känner jag mig inte fattig eftersom jag har råd med allt jag behöver. Ett litet barn kostar knappast så mycket, i synnerhet inte med en så snål, öh, sparsam morsa som jag, men sen när det börjar behövas nya vinterkläder varje säsong, cyklar, hobbyer, elektronik, körkort, mopon osv. kan det bli knepigt. Men även här tror jag att jag fixar det. Om barnet vill ha nån större, dyrare grej i tonåren så får hen väl börja sommarjobba. Själv började jag sommarjobba först som 18-åring, och då bara en månad till att börja med, men jag inser att det var en lyx att kunna vänta så länge. Och blir det kris så tar jag nog emot vilket Kalle Anka-jobb som helst. Jag har jobbat med så många olika saker tidigare att det inte känns främmande. Dessutom har jag ett stort privilegium: jag har väldigt goda relationer med min familj, som tjänar helt hyfsat. De bidrar redan nu här och där, och om jag behöver mer ekonomisk hjälp så är det min egen stolthet som är det största hindret. Så på gatan hamnar vi i alla fall inte.

Syskon?
En annan sak som jag oroar mig lite för är hur jag ska göra med ett eventuellt syskon. Jag har reserverat några strån sperma från samma donator för att försöka få ett barn till i framtiden, och jag vill gärna ge mitt barn ett syskon, men det återstår att se hur det känns sen när jag varit mamma några år. Om jag då tror att jag skulle klara av en till så försöker jag, och om jag inser att vi har det bäst som en enbarnsfamilj, så får det vara. Det behöver jag inte ta ställning till nu. First things first: Föd barnet först. Eller om man riktigt ska leva i nuet, så ska jag diska först. Kanske.

Annonser

3 thoughts on “Hur tror jag det kommer att gå?

 1. Roligt att läsa dina funderingar! Så får vi hoppas att allt går så smidigt som du tror – och att det du tror inte går så smidigt ändå är genomförbart 🙂

  Gilla

 2. Vet du, mycket av det som man funderar på innan man får barn brukar gälla just ”hur ska jag få sova ifred, hur ska jag få gå i duschen ifred, hur ska jag få ens litet eget andrum”. Och visst är det tufft i början – att ha en annan människa fysiskt ihopkopplad med dig 24/7 är extremt, som en dåligt Duudson-test. När andra får gå och sova och slappna av så lägger du dig ner med ungen fortfarande fastkopplad och inget ändras, du får aldrig vara dig själv. Men det går så snabbt över. Jag har en 2-åring hemma, och bästa stunden på dagen är när vi får duscha tillsammans och bada varandras fötter. Inte varje dag, men ibland. Hon sover i eget rum sen länge, men jag vet inte vem av oss som tycker att det är mysigast att sova tillsammans emellanåt – jag njuter så av små fötter mot min mage och barndoft i näsan.

  Gilla

  • Tack för kommentaren! Jo det är väl nog så att man får härda ut i början och tänka på att det snart blir lättare. Det är ändå en väldigt kort tid i det stora hela!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s